Dünya

Tosyalı Holding sürdürülebilirlik raporunu yayınladı

Türkiye’nin küresel çelik üreticisi Tosyalı Holding, sürdürülebilirlik odaklı değişim ve dönüşüm hareketiyle dünyanın ilk ve en büyük yeşil çelik üretim projelerini hayata geçirmeye devam ediyor. Katma değerli yeşil çelik üretimi için dünya çapında yeni tesislere milyarlarca dolar yatırım yapan Tosyalı Holding, üretimde güneş enerjisi ve hidrojen kullanımı projeleriyle dünyada bir ilke imza atıyor. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Sürdürülebilirlik stratejimiz ve yol haritamız konusunda uzman kuruluşlarla çalışarak; Tüm paydaşlarımızın katılımı ile uluslararası standartları ve global endeksleri dikkate alarak hazırladık. Sürdürülebilirlik raporumuzu da GRI standartlarına uygun olarak yayınladık. Çelik gibi küresel endüstrinin en değerli sektörlerinden birinde tamamen yeşil çelik üretimine odaklanan dev yatırımlar yapıyoruz. Karbonsuz çelik üretmek için mevcut tesislerimizi tamamen yeniliyoruz. 120 milyon dolarlık yatırım değeri ile dünyanın en büyük yatırım değerine sahip, 235 MW konsey gücüne sahip.güneş enerjisi santrali projesi Yapıyoruz. 2025’in prestijiyle; Planladığımız GES yatırımları ile kendi üretimimizden elde edeceğimiz elektrik, toplam elektrik kullanımımızın %50’sini oluşturacak. Başlattığımız çalışmalarla üretimde sıfır karbon emisyonlu %100 hidrojen kullanımına geçiş yaparak bu konuda dünyanın sayılı firmaları arasında yer alacağız. Sürdürülebilir Yaşam için Tosyalı diyerek çıktığımız uzun soluklu yolculuğumuzda yeşil çelik üretimi ile bir ilke imza atarak ve tüm dünyaya güzel örnekler ihraç ederek herkese ilham vermek için var gücümüzle çalışıyoruz.” söz konusu.

Türkiye’nin küresel çelik üreticisi Tosyalı Holding, 3 kıtada 40’a yakın tesisi ve yaklaşık 15 bin çalışanı ile başlattığı sürdürülebilirlik odaklı değişim ve dönüşüm hareketiyle dünyada örnek alınan ve takip edilen kümelerden biri olmaya devam ediyor.

Uzun yıllardır sürdürülebilirliğe yatırım yapan Tosyalı Holding, dünyanın ilk ve en büyük yeşil çelik üretimi odaklı projelerini hayata geçirmeye devam ediyor. Teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarıyla son yıllarda 100’ün üzerinde sürdürülebilirlik projesi hayata geçiren Tosyalı Holding, bu çalışmalarla çelik fabrikasının karbon emisyonunu %30 oranında azalttı.

Kaliteli ve yeşil çelik üretimi için dünya çapında yeni tesislere milyarlarca dolar yatırım yapan Tosyalı Holding, üretimde güneş enerjisi ve hidrojen kullanımı projeleriyle dünyada bir ilke imza atıyor.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı: “Sürdürülebilirlik bisiklet kullanmak gibidir ama pedal çevirerek devam edersiniz”

 Demir-çelik bölümünün dünya çapında en kritik segmentlerden biri olduğunu ve burada yapılacak sürdürülebilirlik yatırımlarının değerli maliyetleri olsa da büyük bir değişimi tetikleyebileceğini vurgulayan Prof. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı,  “Demir çelik hayatımızın her alanında yanımızda. Binalarımızda, otomobil, beyaz eşya, elektronik ve daha birçok alet, altyapı ve üst yapı. Bu yüzden ‘biz değişirsek dünya değişir’ diyoruz. Bu bilinçle ve sorumluluğumuzun bilincinde olarak Tosyalı Holding’de sürdürülebilirlik olarak uzun zaman önce ana gündemimizi belirledik. Önümüzdeki 5 yılda ana gündemimiz sürdürülebilirlik olacak. Sektörümüz yapısı ve prestiji ile dünya ekonomisinin itici güçlerinden biridir. Dolayısıyla çelik sektöründeki değişimler tüm branşları etkilediği gibi bu değişimin maliyeti de diğer branşlarla kıyaslanamayacak kadar yüksek. Muhtemelen bazı segmentlerde birkaç şeyi değiştirerek sürdürülebilirlik açısından değerli sonuçlar elde edebilirsiniz ama bizim branşımız için sürdürülebilirlik uçtan uca olmak zorunda. Evet bunun maliyeti çok yüksek ama sonuçları farklı branşlara örnek olacak kadar büyük. Bu yüzden değişimimizin dünyayı değiştireceğini ve sürdürülebilirliği kalıcı kılacağını düşünüyorum. Bizim için sürdürülebilirliği bisiklet sürmeye benzetiyorum. Ancak pedal çevirerek sabit kalabilir ve yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Dur-kalk ile veya biri sizi dışarıdan iterse ilerleyemezsiniz. Dolayısıyla son 4-5 yılda sürdürülebilirliğin bizi nereye götürebileceğini görmüş bir şirket olarak sürdürülebilirlik gönüllüsü olduğumuzu söyleyebilirim. Bunu bir iş ya da yapmamız gereken bir şey olarak görmüyoruz. Sürdürülebilir yaşam ve daha yaşanabilir bir gelecek için gönüllüyüz.

 

Sürdürülebilirliği üç farklı alanda yönetmek

Bir süre önce GRI standartlarına uygun sürdürülebilirlik raporunu da yayınlayan Tosyalı Holding, sürdürülebilirlik stratejisini ve yol haritasını uzman kuruluşlarla çalışarak planlıyor; Tüm paydaşların katılımı ile uluslararası standartlar ve global endeksler dikkate alınarak hazırlanmıştır. Tosyalı Holding, bu çalışmalar sonucunda sürdürülebilirlik konularını “Karbonsuz Çelik”, “Sorumlu Ekosistem Yönetimi” ve “İşin Geleceği” olmak üzere üç farklı etki alanı altında yönetmektedir.

 

En düşük karbon ayak izine sahip üreticilerden biri olarak onaylandı

Tosyalı Holding, sürdürülebilirlik odaklı üretim süreçlerinin dönüşümünden, üretimde saf güç kaynaklarının kullanımına kadar birçok çalışma yürütüyor. Fosil yakıtlara alternatif olarak sıfır karbon salınımlı hidrojen ve güneş enerjisi kullanımına yönelik faaliyetlerini sürdürmektedir. Bir süre önce Uluslararası I-REC Sertifikası (Yeşil Enerji Sertifikası) alarak kullandığı elektriğin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini belgeledi. Ayrıca Tosyalı, sıcak sac, ERW ve Spiral tesislerinde iz bazlı EPD (Çevresel Ürün Beyanı) belgeleri alarak karbon ayak izi en düşük üreticilerden biri olduğunu belgeledi.

 

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı: “Dünyanın en büyük çatı GES projesine sahip bir şirket olarak kullandığımız elektriğin %50’sini kendimiz üreteceğiz.”

 

Yenilenebilir ve saf enerji kaynaklarına dayalı bir üretime odaklandıklarını ve uzun vadede fosil yakıtların kullanılmadığı bir yapı kurmayı hedeflediklerini belirten,Fuat Tosyalı, “Uzun süredir güneş enerjisine yatırım yapıyoruz. Geçen yıl başladığımız Tosyalı GES projemizle aynı anda tüm tesislerimizde yaptığımız yatırımla toplam 235 MW güce ulaştık. Ayrıca çatısında santrallerimiz ile dünyanın en büyük çatı üstü GES’ine sahip şirketiz. Aşık bağlantı tekniği ve son teknoloji ekipman kullanımı, bu projeyi dünyanın en yeni teknolojisi ile kurulmuş bir çatı üstü güneş enerjisi santrali haline getirdi. Öte yandan projemiz yıllık 250 milyon Kw/h üretim ile dünyanın en büyük çatı üstü güneş enerjisi olacaktır. Bu yıl sonunda devreye alacağımız bu proje ile yaklaşık 182 milyon kg karbon salınımını engelleyerek dünyanın en saf ve en yeşil çeliğini üreteceğiz. Benzerlerine göre çok daha düşük maliyetle hayata geçirilen projemiz, 120 milyon dolar yatırım değeri ile dünyanın en büyük yatırım maliyetine sahip çatı güneş enerjisi projesi olacak. 2025’in prestijiyle; Planladığımız GES yatırımları ile kendi üretimimizden elde edeceğimiz elektrik, toplam elektrik kullanımımızın %50’sini oluşturacak.. Tosyalı olarak konsolide yenilenebilir enerji hedefimiz orta vadede 3 Gwatt güce ulaşmaktır.” söz konusu.

 

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı: “ Dünya hidrojenle üretim yapan birkaç ülkeden biridir ve bölgemiz İlk çelik şirketi olmayı hedefliyoruz” dedi.

Üretimde birincil güç kaynağı olarak yeşil hidrojen kullanmak için harekete geçtiklerini söyleyen Fuat Tosyalı; “Ar-Ge çalışmalarımız ve pilot denemelerimiz yaptık. Orta vadede Türkiye’deki tesislerimizde ana yakıt olarak hidrojeni kullanmayı hedefliyoruz. Yenilenebilir elektrik üretimi hedefimiz ile birlikte üreteceğimiz saf elektrik, yeşil hidrojen kullanım amacımızı gerçekleştirmemizde tamamlayıcı olacaktır. Yüksek kapasiteli gücünü kaybetmeden hidrojeni yakabilen ve işe transfer edebilen bir sistem geliştirdik. Bunun için elektriğe ihtiyaç vardır. Kurduğumuz GES’ten elde edeceğimiz elektriğin bir kısmını bu hidrojen odaklı süreç için kullanacağız. Öte yandan Tosyalı Cezayir’deki 4. etap yatırımlarımız kapsamındaki ikinci DRI tesisimiz de tamamlandığında %100 hidrojen ile çalışabilme kabiliyetine sahip olacak. Tosyalı Holding olarak dünyada sadece birkaç şirketin sahip olduğu bu teknolojiye yatırım yapan ilk Türk şirketi olacağız. Bu yatırımlarla dünyada hidrojenle üretim yapan sayılı ve bölgemizde ilk çelik şirketi olmayı hedefliyoruz. ” söz konusu.

 

Teknoloji ve inovasyon yatırımları ile %70’e varan oranda daha düşük karbon ayak izi

Tosyalı Holding, karbonsuz çelik üretimi hedeflerine ulaşmak için teknoloji ve inovasyona da önemli yatırımlar yapıyor. Tosyalı Holding’in geçtiğimiz günlerde ilk üretimine başlayan İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) hayata geçirdiği 2,5 milyar dolarlık İskenderun Sarıseki yatırımı, tamamen sürdürülebilirlik odaklı, kaliteli ve yeşil çelik üretecek bir tesis. En ileri teknolojilerin kullanıldığı bu tesis, Endüstri 4.0 uyumu ile Tosyalı Holding’i küresel rekabette öne geçirecek. Bu tesis ile Tosyalı, daha düşük elektrik tüketimi sağlayan Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye’deki ilk kullanıcısı oldu. Sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarıyla bu tesis, yüksek fırınlara göre %70, konvansiyonel ark ocaklarına göre %20 daha düşük karbon ayak izi ile dünyadaki en iyi örneklerden biridir.

 

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı: “Operasyonel yatırımlarımızda iklimle ilgili riskleri ve buna bağlı aksiyonları birinci önceliğimiz olarak görüyoruz.” 

“Üretirken ve yatırım yaparken ana odak noktalarımızdan birinin Sorumlu Ekosistem Yönetimi olduğunu söyleyen Fuat Tosyalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Su , güç, hava, hatta en küçük toz modülü bizim için sorumluluk demektir. Bu bir gerçektir ki; Üretimdeki her şeyi toplum ve çevre için fayda yaratacak şekilde nasıl kullanabileceğimizi baştan düşünmeliyiz. Bu nedenle kendi tesislerimizden başlayarak, su ve enerji verimliliğinden döngüsel ekonomiye kadar birçok noktada yaptığımız çalışmalarla ekosistemi dönüştürmek için çalışıyoruz. Bu bölgede; Tedarik zinciri, su riskleri ve yönetim, döngüsel üretim ve sorumlu yatırımlar gibi öncelikli konularımız var. Tedarikçilerimizle sistematik bir şekilde etkileşime girerek onları sürdürülebilirlik dönüşümünün bir parçası haline getiriyoruz. Operasyonel yatırımlarımızda iklimle ilgili riskleri ve ilgili aksiyonları birinci önceliğimiz olarak değerlendiriyoruz.Karbon emisyonlarına ek olarak, su risklerini de aktif olarak yönetiyoruz.”

 

Döngüsel ekonomide sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da örnek şirketlerinden biri

Döngüsel ekonomi alanında sadece Türkiye’de değil, dünyada da örnek şirketlerden biri olan Tosyalı Holding, Tosyalı Harsco ile 1,2 milyon ton cüruf atığını ekonomiye kazandırıyor. Tesislerinde gerçekleştirdiği geri dönüşüm işlemi ile normalde atık bir malzeme olan cüruf, asfalt yol dolgusu, çimento üretimi ve inşaat gibi farklı sektörlerde hammadde ve katkı maddesi olarak kullanılabilmektedir. Şirket ayrıca Tosçelik Osmaniye fabrikasında 2 milyon ton hurdanın eleme ve temizleme tesisi kurdu. Hurdadaki bakır, paslanmaz ve alüminyumun geri dönüşümü de aynı tesiste gerçekleştirilmektedir. Tosyalı Harsco da kendi geliştirdiği makineler ile fırın altındaki cürufları temizleyerek şubeye hizmet vermektedir.

 

Döngüsel ekonomi ile havayı, suyu ve hatta tozu değerlendirir 

Tosyalı, sektörde kritik bir konu olan suyun verimli kullanımı konusunda da birçok proje geliştiriyor. Proseslerinde soğutma amaçlı kapalı devre sistemler kullanarak kayıpların önüne geçer. 2 yılda kaynak verimliliği sağlayarak kullandığı suyun %60’ını geri kazanarak sürdürülebilir bir su kullanımı sağlamayı hedefliyor. Tosyalı, baca tozu için bile sürdürülebilir maliyet yaratacak bir çözüm buldu. Baca tozu filtrelerde toplanır ve karşı hava ile toplanır. Bu baca tozlarının içerisinde %25-%28’in ortasında çinko oksit bulunmaktadır. Toplanan bu baca tozları çinko fabrikalarına veriliyor. Tosyalı ayrıca dünyada bir ilk olacak bir teknoloji ile baca tozundaki elementleri çevreye zararlı hiçbir atık bırakmadan ayrıştıracak bir tesis kurma çalışmalarına da devam ediyor.

 

Tosyalı Akademi 3 kıtada nitelikli ve yetenekli iş gücü yetiştiriyor

Tosyalı, sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında, işin geleceğine yatırım yapmak için çalışanların yeteneklerini daha doğru sevecekleri, kullanabilecekleri, geliştirebilecekleri ve dünya için iyi şeyler yapabilecekleri bir çalışma ortamı yaratmaya odaklanmaktadır. Bu kapsamda Tosyalı Akademi 3 farklı kıtada nitelikli ve yetenekli iş gücünün yetişmesine katkı sağlamaktadır. Akademi bünyesinde teknik ve mesleki eğitimler düzenlenmektedir. Temel Eğitim Okulu’nda oryantasyon eğitimleri, yetkinlik eğitimleri ve proje eğitimleri yapılmaktadır. Tüm eğitim süreçleri Online Kampüs portalı ile desteklenmektedir. Tosyalı VR sanal gerçeklik uygulaması ile tesisler gezilebilir. Tosyalı Akademi’nin yanı sıra gelişim programları, kadın çalışan oranını artırmaya yönelik çalışmaları ve daha birçok faydalı proje ile çalışanlarına katkı sağlamayı hedefleyen Tosyalı Holding’in hedefi, çalışan bağlılığını %80’e çıkarmaktır.

 

“Artist in Residence (Sanatçı Konuk Programı) ile sanatta sürdürülebilirliğin desteklenmesi

Okullar, sağlık kurumları ve daha birçok eseri topluma kazandıran, toplumsal fayda yaratan birçok projeye imza atan Tosyalı Holding, son dönemde sanatta sürdürülebilirlik konusuna da ağırlık vermeye başladı. Bu anlayışla 100. yılını kutlayan efsane heykeltıraş İlhan Koman, 2021 yılında 16.’sı düzenlenen Contemporary İstanbul’da stant sponsoru oldu. 2022 yılında “Artist in Residence (Artist Guest Program)” kapsamında dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen sanatçılarını Contemporary İstanbul’da ağırladı. Tosyalı Holding’in Osmaniye’deki tesislerini ziyaret eden sanatçılar, çalışmaları için malzeme seçimi yaptı. Kullanılmış ve hurda demir-çelik işlerinden ustaların ürettiği heyecan verici eserler Eylül ayında 17. Contemporary İstanbul’da sanatseverlerle buluştu. Tosyalı Holding, sadece 2022 yılında toplumsal yatırımlara 834 milyon TL ayırdı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

cayirova-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort