Dünya baharat endüstrisi kalıntılara karşı güçlerini birleştiriyor
İZMİR (İGFA) – Kekik ve defne ihracatında dünya lideri olan Türkiye’yi ESA Toplantısı’nda başarıyla temsil eden Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nurettin Tarakçıoğlu, ESA Toplantısı’nda bilgi almak istediklerini söyledi. Avrupa Birliği’nde (AB) sektöre ilişkin son gelişmeleri aktaracak ve Türkiye menşeli ürünler hakkında görüşlerini aktaracak. söylenmiş.
Türkiye’nin baharat ihracatında özellikle Ege Bölgesi’nin merkez üssü olduğuna işaret eden Tarakçıoğlu, “Türkiye’nin baharat ihracatının yüzde 60’tan fazlası Ege ihracatçıları tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye genelinde baharat ihracatımız Ocak-Eylül döneminde 184 milyon doları buldu. Avrupa, Türkiye baharat ihracatından yüzde 30 pay alıyor. ESA, Avrupa’dan ABD’ye, Hindistan’dan Güney Afrika’dan İngiltere’ye kadar çok geniş bir üyelik profiline sahip. Şubemizde, üreticilerin emeğinin karşılığını aldığını, eserlerin geri alınmadığını belirterek, “Üreticilerle sık sık toplantılar yapıyoruz, üniversitelerle iş birliği yapıyoruz” dedi.
Bu konuda ulusal birliklerin sorumluluğunun bulunduğunu belirten Tarakçıoğlu, “Herhangi bir yüksek kalıntı tespiti durumunda ESA’ya haber verilmelidir. Özellikle Çin’den gelen işlerde bazı kalıntıların bulunduğu ve herhangi bir önlem alınmaması gerektiğine karar verildi. Ancak bazı ülkelerden gelen eserlerde sıklıkla rastlanan kalıntılara izin verilmiyor.” “Sorunun hala tam olarak çözülmediği ve dikkatli olunması gerektiği konusunda mutabakata varıldı. Risk oluşturan kalıntıları da istişare ettik. Tağşiş ve kurutma faktörü konularını görüştük. PA meselesinin analizi ihracatın devamlılığı açısından hayati önem taşıyor” Başta Avrupa Birliği olmak üzere tüm dünyaya duyuruyoruz” dedi.